Nye ungdomsboliger på Nørrebro klar i 2017

8. april 2016

Dansk Byg er valgt til at styre totalentreprisen ved opførelsen af 81 nye ungdomsboliger, der vil stå klar på Nørrebro til studiestart næste år.

Det er en kendt sag, at København mangler ungdomsboliger, men fra sensommeren 2017 vil der være yderligere 81 unge, der kan få en ungdomsbolig på det eftertragtede Nørrebro, tæt på uddannelsesinstitutionerne og byens mange tilbud.

Det er boligselskabet fsb, der er bygherre og KANT Arkitekter A/S, der har stået for udbudsprojektet. Dansk Byg er valgt til at styre totalentreprisen, og de har allieret sig med H+ARKITEKTER og NIRAS rådgivende ingeniører. Projektet var blandt dem, der i 2014 blev tildelt grundkapital fra Københavns Kommune, og nu er byggeriet gået i gang.

Dansk Byg vandt opgaven i en omvendt licitation, der både gik på en fast pris og bløde værdier. Omvendt licitation kendetegnes ved, at bygherren kommer med en liste over ønsker, hvorefter opgaven går til den entreprenør, som kan opfylde flest mulige ønsker inden for en fast pris. ”Det er en opgavetype, vi ser flere og flere af inden for boligbyggerier”, fortæller projektchef Preben Pihl fra Dansk Byg og fortsætter: ”Metoden passer os rigtig godt, fordi vi på denne måde kan udfolde vores kreativitet og materialeviden maksimalt.”

Ungdomsboligerne har fået navnet Bryggerhuset, som henviser til en gammel brygger, der tidligere har ejet grunden. Senest har grunden på hjørnet af Dagmarsgade og Gormsgade rummet et plejehjem. Den nye bygning bliver opført i mursten og passer derfor fint ind i gadens øvrige bebyggelse. Den er karakteristisk ved sine store vinduespartier med franske altaner, der leder lyset ind i boligerne. Stuetagen nærmest svæver på et fundament af glas. Her er der indrettet fællesarealer, hvor de unge kan være i tæt kontakt med udelivet, som udspiller sig langs den arkadelignende overdækning. I stueetagen er der også reserveret plads til en overdækket cykelparkering.

Bebyggelsens syv etager rummer 48 et-rumsboliger, 27 to-rumsboliger og seks handicapvenlige et-rumsboliger, alle med eget køkken og bad. Boligerne er minimalboliger på 20 – 36 m² netto. Til gengæld er de placeret på en måde, så der i stedet for lange gange bliver en masse spændende nicher, der indbyder til at fungere som opholds- og fællesrum. Hertil kommer en række studierum og fællesfaciliteter, to store tagterrasser samt et vaskeri.

Illustration: KANT Arkitekter A/S

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *