Tilladelse til skur, carport og udestue – kend byggereglerne

Skal du i gang med at bygge et skur, en carport eller en udestue, så er der en række regler, som du bør kende, inden du tager det første spadestik. Der stilles nemlig nogle helt klare krav til, hvad du må og ikke må bygge på din grund. Reglerne gælder for alle bygninger med tag, og gælder således også en overdækket terrasse med fast tag. Skal du have hjælp til at opføre småbygninger på din grund, så kan du finde lokale håndværkere på virksomhedsdata.com.

Hvornår skal der søges byggetilladelse?

Der er to byggesituationer, som kræver, at du søger byggetilladelse inden du går i gang. Den ene gælder for bygninger, der er over 50 kvadratmeter. Den anden situation gælder hvis du bygger til eksisterende byggeri. Når du skal søge byggetilladelse, skal du få lavet en tegning af bygningen, som du kan sende ind til kommunen.

Der skal også være en oversigt over grunden, hvor den kommende bygnings placering er markeret. Husk også at vedlægge en beskrivelse af materialer og en beskrivelse af byggeriets generelle udseende.

Byggeri som skal anmeldes

Opfører du fritstående bygninger, som er under 50 kvadratmeter, behøver du ikke søge om byggetilladelse. I stedet skal du blot anmelde dit byggeri til kommunen. Du skal sende byggeforslaget til kommunen, som herefter har 14 dage til at behandle anmeldelse. Hører du ikke noget fra kommunen, kan du gå i gang med byggeprojektet.

Regler for mindre bygninger (max 10m2)

Opfører du småbygninger på din grund, behøver du ikke nogen byggetilladelse fra kommunen, når blot du holder dig indenfor de gældende regler. Småbygninger dækker f.eks. over redskabsskure, overdækkede terrasser og drivhuse. Er du i tvivl om, hvornår et byggeri klarificeres som ’småbyggeri’ så kan du bruge den smarte huskeregel med 2,5 meter.

Du må nemlig opføre op til to småbygninger på din grund, uden at søge tilladelse. Småbygningerne må være op til 10 kvadratmeter hver, og skal overholde reglerne med 2,5 meter. Der skal således være mindst 2,5 meter til nærmeste bygning (gælder også andre småbygninger) og minimum 2,5 meter til skel. Herudover må bygningen maksimalt være 2,5 meter høj.

Få styr på BBR

Uanset hvilken kategori dit byggeri hører ind under, er det vigtigt, at du oplyser om det nye byggeri i BBR (Bygnings- og boligregisteret).  Alle småbygninger skal registreres i BBR – også overdækkede terrasser, drivhuse og redskabsskure. Det er boligejerens ansvar at oplysningerne i BBR er korrekte.

Inden du går i gang med byggeprojektet, bør du tjekke de eksisterende oplysninger i BBR for en sikkerheds skyld. Det er nemlig disse oplysninger som kommunen bruger, når de behandler din ansøgning.

Bebyggelsesprocent

Alle former for byggeri på din grund tæller med til bebyggelsesprocenten – den andel af din grund, hvorpå der er opført bygninger. I lokalplanen for dit område kan du læse om reglerne for bebyggelsesprocent, og det er naturligvis vigtigt, at du ikke opfører bygninger, der overskrider denne procentsats. Ved fritstående enfamiliehuse er den vejledende bebyggelsesprocent 30 % mens den ved rækkehuse og sommerhuse er 20 %.

13 tanker om “Tilladelse til skur, carport og udestue – kend byggereglerne

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *